Здравословно

Диетата е лекарство (част 3) – Високо кръвно налягане

Диетата е лекарство (част 3) - Високо кръвно налягане

Диетата е лекарство (част 3) – Хранителен режим при високо кръвно налягане

От високо кръвно налягане (хипертония) страдат хора във всички страни на света. Заболяването намалява трудоспосоността и води до сериозни усложнения, увеличава смъртността сред голяма част от населението. За повишено кръвно налягане се считат стойности над 160/95 мм живачен стълб.

Хипертонията е първична или есенциална, когато е свързана с неврогенни фактори, и вторична, когато е симптом при други заболявания (бъбречни, ендокринни и пр.) При първичната хипертония играе роля наследственото предразположение, начинът на живот, а също и храненето. Установено е, че затлъстяването е рисков фактор: хора с наднормено тегло страдат по-често от повишено кръвно налягане (2-4 пъти).

Хранене при хипертония

От съществено значение е консумацията на готварска сол. В географски райони, където се употребява много сол, хипертоничната болест е значително по-често срещана. Като примери могат да се посочат Северна Япония, Бахамските острови; у нас – населените места на Бургаска област. Обратно, в райони, където се консумира малко готварска сол (предимно планински), високото кръвно налягане е почти непознато.

My Flame събра за Вас най-важните правила за здравословното хранене при високо кръвно налягане. За лечение на високото кръвно налягане днес се използват много лекарствени средства. Не бива да се подценява ролята на диетичния режим. Нещо повече – при лека форма на хипертония именно Световната здравна организация препоръчва започването на такъв диетичен режим.

Основното изискване е ограничаването на натриевия хлорид, което се постига в ограничаването на приема на готварска сол в храната. Тя трябва да бъде под 5г за денонощие. Всъщност това количество се съдържа в приетите хранителни продукти за деня и затова не е нужно допълнително да се соли.

Ограничаване на енергийността на храната при високо кръвно налягане

Друг важен принцип при диетолечението е ограничаването на енергийността на храната, тъй като много често страдащите от хипертония са хора с наднормено тегло. При преяждане сърдечната дейност се обременява. Сърцето работи под двойния товар на хипертонията и застлъстяването – от една страна, и обилното нахранване – от друга. Затова се препоръчва диета с 1200-1400 калории дневно, където количеството на мазнините и въглехидратите е относително намалено. В миналото се е препоръчвало и ограничаване на белтъчините, но сега се прибягва до това, само ако болният има придружаваща бъбречна недостатъчност.

✔️ Течности могат да се приемат без ограничение, освен в случаите на сърдечна или бъбречна недостатъчност. Не бива да се злоупотребява с чай или кафе, а алкохолът да се изключи или ограничи до минимум.

✔️ Избягват се лютивите храни и подправки. (те отварят апетита). Забраняват се пържените закуски (понички, пирожки, мекици), тлъста баница, тутманици, бюрек, банички със солено сирене и извара и др.

✔️ Пълномаслените млека, сирена, кашкавал – също се забраняват. Заместват се с такива с намалена масленост.

✔️ От месата са разрешени – младото месо без тлъстини, крехко говеждо, агнешко, пилешко. Не се препоръчва и силно се ограничава свинското, консервите и колбасите.

✔️ Използват се растителни салатни масла (маслиново, слънчогледово, царевично). Свинската мас, краве масло, овча и говежда лой, сланината се изключват от употреба. Яйцата не са забранени, но да не се прекалява с тях.

✔️ Сладките изкушения са допустими до 50 гр дневно количество захар. Всичко приготвено с много захар (толумбички, шоколад, баклави, торти, пасти) е силно вредно за хората с високо кръвно налягане.

✔️ Добре узрелите зеленчуци и плодове са силно препоръчителни. ( с малки изключения на сините домати, царевица, варива, спанак)

✔️ Ограничават се висококалоричните сушени плодове, ядките и семките.

✔️ Хубави са плодовите сокове от ябълки, ягоди, череши, грозде, круши, както и дни на хранене само с плодове.

Хранителни добавки за регулиране на високо кръвно налягане

Екипът на My Flame Ви препоръчва да използвате силата на природата  – Natural Factors, Целина 75 мг x 60 капсули. Предлагаме Ви натурален продукт, който прочиства и токсините в близост до сърцето, които пречат на правилното му функциониране. По този начин допринася за понижаване на кръвното налягане и намаляване на натоварването, на което е подложен сърдечния мускул. Екстрактът от Целина влияе благоприятно върху сърцето и сърдечно-съдовата система. Подкрепя кръвоносната система и спомага за отпускане на стените на кръвносните съдове за улесняване на кръвния поток. Нормализира нивата на кръвното налягане и концентрацията на пикочната киселина.