Здравословно

Диетата е лекарство (част 2) – анемия

Анемия, хранителен режим, диета, My Flame

Диетата е лекарство. Хранителен режим при анемия

Какво е анемия, как да се излекуваме от това състояние – на тези въпроси ще наблегнем в настоящата си статия.

Дългогодишния труд на много умни хора, посветени на човешкото здраве, ни припомня често, че диетата е лекарство. По-добре е да знаем с какво се храним, кое е полезно за нас и кое не е, за да живеем в хармония с болестта си. Да удължим живота си до неговия естествен край.

По-трудно е да лекуваш болестта, но много по-лесно е да се предпазиш от нея.
Не забравяйте, че недалеч от вас природата предлага даром екологично чисти храни, лечебни растения, диви горски плодове и др.
Представяме ви няколко рубрики относно ползите на диетата при наднормено тегло, при високо кръвно налягане, при анемия, при бронхопневмония, при висока температура, при хронични ставни заболявания, при хроничен запек.

Какви са симптомите при анемия?

Шум в ушите, виене на свят, отпадналост и обща слабост, главоболие и лесна умора са едни от най-често срещаните оплаквания при хора с анемия.
Оказва се, че броят на червените кръвни клетки и количеството на тяхното желязосъдържащо багрило – хемоглобина, са намалели чувствително под нормата. Това се отразява крайно неблагоприятно на организма. Съществува опасност от невъзвратими увреждания.

Много от анемиите се дължат на липса на желязо, поради намаления му внос в храната, на силни или повтарящи се кръвоизливи, на влошено всмукване на на желязото от лигавицата на стомаха и червата. Други анемии наречени злокачествени, се причиняват от липсата на витамин В12. Доста голяма група анемии, известни като хранителни, се свързват с недостатъчно и непълноценно хранене, с недоимък на хранителни вещества, необходими за нормалното кръвотворене – животински белтъчини, желязо, фолиева киселина, витамин В12, витамин А, витамин Е.

Как да се храним?

Независимо от медикаментозното лечение анемиите изискват специален хранителен режим.

Необходимо е храната да бъде с нормална калоричност, богата преди всичко на лесноусвоими пълноценни животински белтъчини. Те ще доставят на организма нужните аминокиселини за синтезиране на хемоглобина. В менюто ежедневно трябва да се включват месо и месни продукти, мляко и млечни продукти – сирене, извара, кашкавал, а също и яйца и риба. Нужно е да се осигурят хранителни източници богати на витамините от групата В – В1, В2, В6, и В12., както и на витамините А и С. Те благоприятстват отделните етапи на кръвообразуването, усвояването на хранителните вещества, правилното протичане на обменните процеси в кръвните клетки.

Особено важна е ролята на витамин В12, който е необходим за правилното съзряване на червените кръвни клетки – еритроцитите. (до откриването на този витамин, злокачествената анемия, почти винаги е завършвала със смърт)

My Flame събра за Вас най-важните правила за здравословното хранене при анемия.

При анемия се налага повишен внос на храни:

  1. Богати на витамин В12 – това са главно животинските продукти ( черен дроб, говеждо месо, мляко). В ограничени количества този витамин се съдържа и в някои растителни храни – цвекло, лук, гъби, ягоди, касис.
  2. Фолиевата киселина е биологично активно вещество, което също стимулира кръвотворенето и е особено полезно при анемия. Богати на фолиева киселина са листата на спанака, морковите, бадемите, зелето, соята, оризът, картофите, гъбите. Съдържа се още в хлебната и бирената мая.
  3. Лечебната храна при анемия трябва да бъде обогатена и с минерални соли – особено желязо, мед, калий, калций.

богати на калции храни: Черен дроб, далак, яйца, зърнени храни, пшенични трици, какаото, варивата – богати на мед.
всички зеленчуци и плодове са богати на калий. Млякото и млечните продукти – богати на калций.

Не бива да се забравя, че храната при анемия трябва да бъде лесносмилаема и разнообразна.

Related Posts